L’any 2003 provinent de Kyoto, la seva ciutat natal, el Kenji Ueno aterra a Barcelona atret pels referents culinaris catalans del moment. Acabat d’arribar entra a treballar amb Satoru Miyano i, del seu pas pel desaparegut restaurant amb el mateix nom, que fusionava la gastronomia japonesa, francesa i mediterrània, s’endinsa en el concepte de la cuina creativa d’autor.
Desprès d’aquest contacte inicial, el Kenji continua aprofundint en la seva experiència en diverses cuines de restaurants japonesos de referència a la ciutat. L’any 2006 funda l’empresa Izakaya Catering juntament amb la seva dona, la Neus Busquets, on comença a portar a terme la seva particular visió de la cuina japonesa.
És a partir d’aquest moment quan en el seu cap es comença a coure la idea de buscar el seu propi espai, un lloc on poder plasmar les seves experiències a la cuina i la seva proposta de com ha de ser un restaurant.
L’any 2010 s’inaugura Can Kenji, un restaurant inspirat en les tavernes tradicionals japoneses, les izakayes. La manera de menjar en una izakaya consisteix en demanar diferents plats per compartir entre els comensals.
Així doncs, aquesta izakaya d’estil culinari tradicional japonès influenciada per la cuina d’autor, per la fusió gastronòmica i deliciosament condicionada per els productes de consum local i de temporada. S’hi poden menjar plats tradicionals que rarament formen part de les cartes d’altres restaurants japonesos a occident i també reinterpretacions de plats més convencionals, de les gastronomies japonesa i mediterrània.
El restaurant és petit i tranquil. Es diria que algú ha decidit ralentitzar el temps per a poder gaudir de l’estada sense presses, on l’ordre en què es demanen i es consumeixen els plats deixen de tenir importància i, on l’experiència de menjar, es converteix en una original desgustació de tapes que no ens deixarà indiferent.
El 2015 Kenji i Neus obren Aiueno, el germà mitjà de Can Kenji i a finals de 2017 amplíen la família obrint un altre restaurant: Sato i Tanaka.
…”Kenji Ueno, natiu de Kyoto, va obrir no fa ni un any el que, per petició popular, s’ha convertit en un dels referents a tenir en compte quan es parla de cuina japonesa a Barcelona”…
…”I, de fet és aquesta gran varietat culinària que ell, com a japonès, troba a faltar més del seu país. Una de les referències per al Hiroshi es Can kenji”…
…”Kenji Ueno vol deixar clar el liquat o l’amalgama des del nom del’establiment: Can Kenji. Un Japonès a la catalana, bé tampoc no exagerem el compromís amb el veïnat: l’estil nipó entreviat amb el mediterrani”…
…”En kenji versiona la cuina japonesa amb tocs mediterranis, en forma d’escalivada, porc ibèric, risotto o salmorejo”…
…”En un espai reduït, però suficient, aquesta izakaya (taverna japonesa) brinda alguns plats que freguen la perfecció, com l’hamburguesa Can Kenji, on es resumeixen no se sap si els set pecats capitals, perquè ells afortunadament no els tenen en compte, però sí tot el que al bon comensal li agrada rebre a la boca: una explosió de plaer”…
Llegir la resta de l’article →
…”Can Kenji serves exactly the kind of fare you might expect to find in such a place in Tokyo. Sushi naturally, along with what is possibly the best sashimi in town, aided by soy sauce so delectable I could have drunk it by the wine glass full”…